Základní pravidla při servírování čaje

Ti pozorní diváci televizního pořadu Etiketa již pravděpodobně vědí, že hlediska pravidel etikety je naprosto nepřijatelné, aby se na ulici žena objevila s cigaretou. Nebo že podobným prohřeškem je i to, podáme-li jako první ruku šéfově manželce. Pro mnohé z nás bude určitě ale velkým problémem přesně popsat, jak je na tom z hlediska slušných mravů a společenského chování kultura pití čaje. A právě od toho vznikly následující řádky, kde se vás pokusíme s tímto tématem seznámit.

Ze zřejmých důvodů se v tomto textu zaměříme na pití čaje jako na společenskou událost. Stranou tak pochopitelně zůstane servírování čaje doma k snídani nebo během jízdy ve vlaku.

zhong-bilyNaprosto klíčové z hlavních pravidel, pokud se chystáme uspořádat čajový dýchánek, je v dobré společnosti především to, že je vhodné dát naším hostům na výběr alespoň ze tří odlišných druhů čaje.  Není však nijak omezeno, že se musí skutečně jednat o přesně tři čaje. Pokud máte dostatek inspirace, zajímavých čajů ve skříni i potřebného nádobí, nic vám nebrání v tom, abyste výběr rozšířili. Své hosty tím můžete jedině potěšit.

Spolu s tímto pravidlem také platí i podobné pravidlo tomu svatebnímu, že je-li mezi hosty abstinent, vždy by měl mít možnost výběru nealkoholického nápoje. U čajů by měl být na výběr – a pozná se podle toho dobrý čajový dýchánek – čaje ranní i odpolední, zastoupené klasickými černými čaji bez jakýchkoliv dalších přísad.

Doporučujeme výběr doplnit také Earl Greyem, je vhodné nezapomenout ani na zelený čaj a některý z bylinných čajů. To z toho důvodu, aby si mohl z naší nabídky vybrat i host, který se chce z nějakého důvodu vyhnout kofeinu.

Při vlastní přípravě čaje je samozřejmě vhodné dodržovat stanovené postupy přípravy. Od věci není ani zahřátí čajových šálků, do nichž hodláme čaj servírovat, horkou vodou. Hostům předkládáme konvici, která je již zbavena čajových lístků či nálevových sáčků. Každý z hostů by měl mít možnost si po celou dobu dolévat ten z čajů, který ho zaujal. Je proto vhodné počítat s rezervou tří šálků na osobu a konvici.

Nejen hostitel však musí dodržovat pravidla. I sám host by měl dbát některých zvyklostí. Ty se – jak by se dalo očekávat – často liší od kultury ke kultuře. Budeme-li se držet evropské tradice, která vychází především z britského prostředí, zjistíme, že mnohé z tradovaných doporučení jsou s pravidly etikety v přímém rozporu.

bio lung chingVelmi rozšířená je například představa, že držíme-li ve společnosti šálek čaje, měli bychom mít zároveň vztyčený malíček na ruce. Toto je ale přímo proti pravidlům čajové etikety a velmi doporučujeme tyto akrobacie s prsty nedělat.

Dobrý dojem nezanecháme ani tehdy, budeme-li našeho hostitele či další účastníky čajového dýchánku pozorně pozorovat přes okraj našeho šálku. Naopak – pokud se držení šálku nechceme, nebo nemůžeme vzdát, je pravidly etikety povoleno dívat se přímo do něj.

A ještě jedna dobrá rada na závěr: Do svého čaje nikdy nepřidávejte mléko a citron zároveň!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *