Pro kvalitní čaj pouze kvalitní vodu

Často hovoříme o tom, zda je lepší dát přednost čaji zelenému nebo čaji černému. Také se zpravidla snažíme dodržovat předepsané postupy jejich přípravy tak, abychom dosáhli co nejlepších výsledků.  Velkou část našich životů, abychom si tříbili náš vkus pro rozeznávání těch nejlepších druhů čaje a rozpoznávání i těch nejmenších chuťových tónů v nich. Nenecháváme stranou ani detaily jejich přípravy. V tomto výčtu však chybí jedna velmi podstatná součást celé věci – a často chybí i přímo v našem přemýšlení o čaji. Voda. Která se hodí nejlépe k přípravě čaje? Je nutné dávat pozor na to, čím čajové lístky zaléváme?

3-sitka-2uchaVýchodní čajová tradice praví, že nejvhodnější vodou k přípravě čaje je ta, kterou jsme čerstvě nabrali do džberu z čisté, rychle spěchající, horské bystřiny.  Vzhledem k sociologickému faktu, že třetina Čechů dnes žije v panelové zástavbě, není tato ideální varianta dostupná každému. Je tak před námi celkem logické dilema – voda z kohoutku nebo balená voda?

Ještě než se pokusíme rozřešit tuto otázku, povězme si něco o souvislostech, které má voda a tradiční příprava čaje. Znalci čajového obřadu – a s nimi někteří vědci z laboratoří – tvrdí, že v případě, že máme před sebou vodu z kohoutku nebo balenou vodu z lahve, jejíž pH je vyšší než sedm, je vhodné vodu před samotným vařením přefiltrovat. Jedině tak totiž můžeme úspěšně předejít přítomnosti nežádoucích složek, které ovlivňují výslednou chuť. Stejně tak se filtrací zredukují příliš vysoké koncentrace minerálních látek.

Je-li pH vody vyšší než 8,5, má co dočinění s tvrdou vodou. Pokud ji necháme tak, jak je a uvaříme z ní čaj, výsledný čaj bude hořký. I v tomto případě je nutná filtrace.  Platí však velmi jednoduché pravidlo: Pokud i po přefiltrování stále ve vodě cítíme vůni minerálů, je tato voda pro vaření čaje příliš tvrdá. V takovém případě je vhodné ji úplně nahradit vodou balenou.  Z výše uvedeného vyplývá, že ti milovníci čaje,kteří mají vlastní studnu, mohou samozřejmě vlastní vody využívat. Stačí jen dodržet několik nezbytných kroků.

gyokuro-kabuseI v případě balené vody je však třeba být obezřetný. Sáhneme-li totiž po balené vodě minerální, vystavujeme se riziku, že nápoj bude mít až příliš železitou chuť. Stejně tak balená voda destilovaná. Ta zase bude příliš měkká a výsledný nápoj bude spíše mdlé a nevýrazné chuti. Jako nejlepší varianta se tak jeví spíše některá z mnoha vod pramenitých, jejich pH by se mělo pohybovat kolem neutrálních hodnot.

V našich podmínkách je ale nakonec asi tou nejvhodnější variantou využití obyčejné vody z kohoutku. I odborníky je tato možnost hojně využívaná. A většinou ani není nutné vodu před přípravou čaje filtrovat. Pokud ale máte pocit, že je vaše voda příliš tvrdá, doporučujeme zakoupit ten nejjednodušší filtr. A hlavně nezapomenout na zlaté a ověřené pravidlo. Čaj se pak připravuje z vody, která je čerstvě přefiltrovaná.  Jen tak bude skutečně nejlepší a nejchutnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *