Fermentovaný čaj King of Puerh

Zajímáte-li se o čaje, jistě vám čínský čaj Pu Erh (Nebo také Pchu-er) nezní cize. Čaje Pu Er patří mezi známější čaje, které si i u nás vybudovaly své jméno a mají mnoho příznivců.

Znáte ho či ho chcete poznat v jeho exkluzivní kvalitě? Ochutnejte vrcholnou třídu tohoto oblíbeného čaje.

King of Pu Erh se vyrábí téměř výhradně z poměrně drobných zlatavých tipsů. Jeho nálev je lahodný a má harmonickou, komplexní a lehce krémovou chuť s tóny zemitého aroma, které je příjemně výrazné. Aroma King of Pu Erh je charakteristické pro nejvyšší třídu yunanských červených čajů.

Seznámení s čajem Pu Erh

king-of-puerhPu Erh je čínský čaj zpracováván užitím dodatečné oxidace černého čaje, a to tak, že se ukládá do dlouhých řad a zalívá se vodou. Pochází zpravidla z čínské provincie Yunnan. Ta je známá svou vysokou nadmořskou výškou a různorodým klimatem daným monzunem. Dnes se vyrábí i v dalších zemích, především ve Vietnamu, Laosu či Barmě. Čajovníky, ze kterých se vyrábí Pu Erh, mají oproti ostatním velké listy.

Rozlišujeme tmavý a světlý Pu Erh.

Tmavý Pu Erh

Tmavý typ je rozšířenější. Má ještě tmavší barvu než černý čaj. Vyznačuje se také pestrou chutí. Záleží na tom, jaký konkrétní druh si vyberete. Vždy volte mezi kvalitními čaji. Tmavý Phu Er má zemité, mírně nasládlé aroma. Suché listy Pu Erh jsou velké, tvrdé a mají tmavě olejově hnědou barvu.

Světlý Pu Erh

Světlý (zelený) Phu Erh je v prvních letech štiplavým a postupem času se uhlazuje. Světlý typ chutná medově, lehce po ovoci. Jeho aroma je poměrně silné, uzené, nepatrně květinové. Barva nálevu je žlutooranžová a může jít až do světlé hnědé barvy.

Sklizně a zpracování Pu Erh

Sklizeň v provincii Yunnan se provádí třikrát ročně a podle toho, o jakou jde sklizeň, si nese čaj své pojmenování. Rozlišujeme Čchun-ťien (sklízený v polovině dubna, je nejvíce ceněný), Er-šuej (sklizeň mezi červencem a srpnem, vyrábí se z něj lisované čaje), ku-chua (sklizeň v září a říjnu, vyrábí se z něj tabulkové čaje).

Po sklizni se Pu Erh zpracovává různými způsoby. Klasickým základem je nechat listy zvadnout na přímém slunci. Následuje zahřátí na suché pánvi, rolování a stáčení. Tímto procesem vznikne tzv. Mao Cha, která se dále zpracovává po dobu několika dní až několika let. Spočívá v naklíčení a kvašení. Čaj díky tomu vyzraje. Následně je protříděn, napařován a lisován do různých tvarů.

Příprava King of Pu Erh

Chcete-li si na čaji King of Pu Erh skutečně pochutnat, držte se návodu na jeho přípravu. Jak na to? Vsypte 5 gramů čaje do čajového filtru a přilijte ho 300 ml vroucí vodou. Poté nechte čaj minimálně 5 minut louhovat. Na chuť čaje má vliv doba jeho louhování. Jemnější chuť získáte kratší dobou louhování, ale máte-li radši hrubší a zemitější chuť, louhujte déle. Z čaje můžete připravit i druhý nálev.

Pozitivní účinky King of Pu Erh

Pití čaje King of Pu Erh přináší mnohé pozitivní účinky na lidský organismus. Patří mezi ně:

  • pomoc při prevenci kardiovaskulárních chorob a snižování krevního tlaku
  • regulace množství tuku v těle člověka (patří mezi hubnoucí čaje)
  • regulace trávení
  • celkově dobře působení na člověka (má vliv na zpomalení stárnutí)
  • přispívá k léčbě zánětů, eliminaci bakterií a ochraně zubů
  • posilování imunity díky vysokému obsahu vitamínu E
  • pozitivní vliv na psychiku
  • další uváděné účinky – snižování cholesterolu, rychlejší odbourávání alkoholu a snížení příznaků kocoviny, vykašlávání

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *