Japonské čaje prosluly péčí, která jej jim od počátku věnována. Čajové dýchánky mají v Japonsku dlouhou tradici, při níž se místní čajomilci nenechají ničím a nikým vyrušit.
Země vycházejícího slunce se specializuje především na produkci zelených čajů. Pití tohoto druhu čaje se doporučuje především při redukčních dietách, jelikož mají schopnost štěpit tělesný tuk a dále jej vyplavovat z organismu. Zelený čaj má rovněž detoxikační a povzbuzující účinky.
Původ a charakteristika čaje
Japonský čaj Bancha (= čaj pro běžné popíjení) se řadí mezi základní třídu japonských zelených čajů. Oblast Kagoshima (jižní část Japonska), která se nachází pod stále aktivní sopkou Sakurajima, je hlavním místem sklizně tohoto druhu čaje. Sběr probíhá v období mezi létem a podzimem, až po sklizni mladších a jemnějších lístků, ze kterých se vyrábí známý čaj Sencha. Čaj Sencha je o proti Bancha silnější. Právě proto se Bancha doporučuje k běžnému popíjení, díky tomu že obsahuje nižší množství kofeinu. Pití tohoto čaje je vhodné i pro osoby s oslabeným organismem. Čajovníky čínské (Camelliasinensis) rostou v těchto místech v dlouhých řadách, jenž jsou zastíněné speciálními sítěmi Kabusé (zastíněný čaj). Díky tomu se ke keřům dostane jen polovina slunečního záření, a proto čajovníky produkují lísky s velmi zvláštní aromatickou vůní. Takové stínění simuluje přirozené podmínky růstu divokých čajovníků. Po sklízení jsou lístky ponechány k zavadnutí, krátce napařeny, svinuty, sušeny a tříděny, což znamená, že čaj Bancha není fermentovaný. Listy čaje Bancha obsahují více antioxidantů a vitamínů než čaje černé. Osušené listy čaje Bancha jsou velké, ploché a žilnaté. Nálev z těchto listů je žlutozelený. Chuť čaje je velmi svěží, trávová až nasládlá. Vůně připomíná jarní kvítí, svěžest i jemnost mořských řas. Bancha Organic je čaj vypěstovaný dle zásad ekologického zemědělství. Pro milovníky čajů je tento druh jedním z nejoblíbenějších. Dejte mu šanci, a stane se i vaším důležitým zdrojem energie pro každý den.
Účinky čaje
Zelený čaj Bancha má velice blahodárné účinky pro náš organismus. Konzumací tohoto čaje snížíte krevní tlak i hladinu cholesterolu. Rovněž zvýšíte svoji imunitu a detoxikujete celý organismus. Po letech výzkumu vědci zjistili, že každodenní pití tohoto čaje dokáže zpomalit některé druhy rakoviny, například rakovinu jícnu, slinivky, močového měchýře a vaječníků. Taktéž mírní riziko kardiovaskulárních nemocí a tím předchází infarktům a mrtvicím. Zlepšuje náladu a pomáhá tělu bojovat se stresem, což je v dnešní době velmi důležité. Při makrobiotické dietě se doporučuje právě pití čaje Bancha.
Příprava čaje
Pro správnou přípravu čaje Bancha je důležité, aby měla teplota vody 70-80 °C. Toho lze dosáhnout nastavením varné konvice na danou teplotu, či přidáním vody o pokojové teplotě k právě vroucí vodě. Pokud byste zalili čaj vodou o vyšší teplotě, bude nálev pravděpodobně nepříjemně nahořklý. Doporučujeme vám nasypat čaj do čajového filtru v poměru 1 čajové lžičky na 1,5-2 dl vody. Po zalití vodou se čajové lístky luhují v přikrytém šálku asi 90 sekund až 3 minuty. Můžete si čaj připravit také v konvici. V tom případě je vhodné přidat 1 lžičku čaje navíc. Poté vám doporučujeme vzniklý nálev přecedit. Banchu je možné louhovat i 2x.
V případě, že chcete vyzkoušet něco nového, připravte si Bancha ledový čaj. Postup je velice jednoduchý. Čaj nasypete do konvičky a tu zaplňte ledem. Jakmile led roztaje, je čaj připraven ke konzumaci. K dokonalému zážitku chuti i vůně, doporučujeme připravit čaj dle metody Kung-Fu. K této metodě budete potřebovat Kung-Fu konvičku, šálky, tácek (nebo stolek s odtokem), konvici s horkou vodou a náš kvalitní čaj.